Tannsmerter

Tannsmerter oppstår når det underliggende dentinet, et lag under tannens beskyttende emalje, blir eksponert. Dette fører til at tennene reagerer kraftigere på temperaturforandringer, ulike stoffer eller til og med berøring. Intensiteten og frekvensen av disse smertene kan variere, og problemet kan omfatte både enkelttenner og flere samtidig. Vi forstår at tannsmerter kan være både ubehagelige og plagsomme, og det er ikke noe du bør måtte plages av unødvendig. Det kan være ulike årsaker til tannsmerter, og det finnes behandlingsalternativer for å gjenopprette og beskytte tannhelsen. 

Hvordan føles tannsmerter? 

  • En skarp og kortvarig smerte når du spiser eller drikker noe kaldt eller varmt. 
  • En pulserende følelse ved kontakt med søte eller sure matvarer. 
  • Ubehag eller smerte ved tannpuss eller bruk av tanntråd. 
  • En plutselig, skarp smerte uten åpenbar årsak. 

Når bør jeg søke tannbehandling? 

Det er viktig å søke tannbehandling hvis tannsmertene er vedvarende, forverres eller påvirker evnen din til å utføre daglige aktiviteter som å spise og drikke. Ta kontakt med oss for en undersøkelse slik at vi kan identifisere årsaken til tannsmerter og anbefale passende behandling. 

Tannsmerter: Årsaker og behandling 

Tannsmerter kan ha mange årsaker, men det finnes behandlinger som kan lindre ubehaget og beskytte tennene dine. 

Tannslitasje forårsaket av sur mat og drikke 

Sur mat og drikke, som brus og sitrusfrukter, kan erodere emaljen og avdekke dentinet. Dette kan føre til økt følsomhet når det beskyttende ytre laget svekkes. 

Behandling: Bruk tannkrem for sensitive tenner og begrens inntaket av sure matvarer og drikke. Behandling med fluorlakk kan også styrke emaljen og redusere følsomheten.  

Tanngnissing

Tanngnissing, ofte forårsaket av stress eller dårlig bittstilling, kan føre til slitasje på tennene og avdekke dentinet. 

Behandling: En bittskinne kan brukes for å beskytte tennene mot ytterligere slitasje. 

Tilbaketrukket tannkjøtt 

Tilbaketrukket tannkjøtt er når tannkjøttet trekker seg tilbake og avdekker tannens røtter. Dette kan være et resultat av hard tannpuss eller tannkjøttsbetennelse, og kan føre til avdekkede og ubeskyttede tannhalser som kan føre til smerter. 

Behandling: Myke tannbørster og riktig pusseteknikk kan forhindre ytterligere tilbaketrekning. Tannleger kan også tilby behandlinger som beskytter de avdekkede rotområdene og reduserer følsomheten. 

Sprukne tenner 

Små sprekker i tennene kan utvikle seg over tid på grunn av trykk fra tygging eller en ulykke. Disse sprekkene kan føre til økt følsomhet for temperaturforandringer og andre stimuli. 

Behandling: En tannlege vurderer omfanget av sprekkene og anbefaler passende behandling, som en fylling eller krone, for å beskytte tannen og redusere følsomheten. 

Tannbleking 

Blekemidler kan trenge gjennom emaljen og potensielt irritere dentinet, noe som kan føre til smerter eller økt følsomhet i tennene. 

Behandling: For å sikre en trygg og effektiv tannbleking, er det best å gjennomgå prosedyren under veiledning av en tannlege. Profesjonell veiledning og bruk av spesialtilpassede produkter for sensitive tenner minimerer risikoen for komplikasjoner. 

Håndtere tannsmerter 

For å håndtere tannsmerter og forhindre fremtidige problemer, anbefaler vi regelmessig tannpuss med tannkrem for sensitive tenner, bruk av tanntråd og munnskyllevann. 

Hvis du opplever tannsmerter, anbefales det å søke profesjonell hjelp for å få en nøyaktig diagnose og behandling innen allmenn tannpleie. Kontakt Tannlegesenteret ved å ringe eller bestille en time her.