Tannregulering

Tannregulering ved Tannlegesenteret i Oslo

Vi er en klinikk med et omfattende tilbud innen tannstillingsfeil, med hensyn til både estetikk og funksjon. Enten du er barn, ungdom eller voksen vil vi på Tannlegesenteret sammen finne en løsning som passer for deg som pasient.

Kjeveortopedi – mer enn bare tannregulering

Kjeveortopedi er mer enn bare tannregulering; det er en spesialisert disiplin innen tannmedisin som krever ytterligere tre års videreutdanning. Kjeveortopeder ved Tannlegesenteret i Oslo fokuserer på å behandle tannstillingsfeil og bittfeil, noe som ikke bare forbedrer estetikken, men også tennenes funksjon og generell munnhelse.

Kjeveortopedi for alle

Tradisjonelt sett har barn og ungdom vært de primære kandidatene for kjeveortopedisk behandling, mens barnets kjever enda er i vekst. Imidlertid har blitt vanligere også for voksne pasienter å få tannregulering. Behandlingen hos voksne kan ta noe lengre tid enn hos barn, men nye metoder og materialer gjør at reguleringsprosessen er både skånsom og lite skjemmende.

Behandlingsprosessen: Fra konsultasjon til korreksjon

Ved ditt første besøk til kjeveortopeden hos tannlegene i Oslo, vil ditt individuelle behandlingsbehov bli nøye vurdert. Dette inkluderer å lage gipsmodeller av tennene, ta nødvendige røntgenbilder og utføre en grundig klinisk undersøkelse av tannsettet. Basert på denne informasjonen utarbeides en skreddersydd behandlingsplan.

Ulike behandlingsmetoder for tannregulering

Tannregulering har utviklet seg betydelig, og Tannlegesenteret i Oslo tilbyr flere alternativer:

 • Faste strenger på tennenes forside
  Tradisjonell tannregulering med faste strenger gjøres på det permanente tannsettet, både for både ungdom og voksne. Disse strengene, festet på tennenes forside, jobber over tid for å flytte tennene til ønsket posisjon. Det er mulig å bare ha streng i én kjeve, men som oftest må man ha i begge kjever for at bittet skal passe. Behandlingstiden med faste strenger er oftest fra 1,5 til 2 år. Etter behandlingen er avsluttet, limes ofte en tynn streng (retainer) på baksiden av fortennene for å stabilisere sluttresultatet.
 • Faste strenger på tennenes bakside
  For de som søker en mer diskré løsning, tilbyr Tannlegesenteret i Oslo strenger som limes på baksiden av tennene. Klossene og strengen er dermed ikke synlig, men fungerer likevel etter de samme prinsippene som forsiden av tennene. Behandlingstiden varierer mellom 6 til 24 måneder, og etter behandling limes vanlig en tynn streng (retainer) på baksiden. Denne metoden er spesielt populær blant voksne pasienter.
 • Reguleringsskinner / Clear Aligners
  En innovativ og nesten usynlig løsning er Clear Aligners. Denne metoden bruker en serie av gjennomsiktige plastskinner for å gradvis justere tennene til riktig posisjon. Skinnene er avtagbare, noe som gir en stor grad av fleksibilitet i hverdagen. Man bytter skinnene hver 14.dag, og møter til kontroll hos tannlegen/kjeveortopeden ca. Hver 4-8. uke. De fleste pasienter er ferdig med behandlingen i løpet av et år. Deretter festes en tynn streng (retainer) på tennenes bakside for å sikre sluttresultatet.

Avtagbare plater

Ved Tannlegesenteret i Oslo, benyttes avtagbare plater primært som en forebyggende metode for tann- og kjevestillingsfeil hos barn og ungdom. Dette kalles funksjonell kjeveortopedi, og hjelper kjeven med å vokse i riktig retning; slik at den får en naturlig form, størrelse og posisjon.

Hvordan fungerer plater?

Platene er individuelt tilpasset og laget av en kombinasjon av plast (akryl) og tynne metallstenger. Selv om de hovedsakelig brukes i overkjeven, er platens design og funksjon nøye utformet for å møte alle pasienters unike behov. For å sikre effektivitet, anbefales det at platene brukes minst 10 timer daglig, ideelt sett om natten.

I tilfeller av mer signifikante bittfeil, kan det være nødvendig å gå over til faste strenger når de permanente tennene har kommet frem. Dette sikrer en langvarig korreksjon av tann- og kjevestillingsfeil.

Fordeler med platebehandling

 • Forebyggende tiltak: Ved å korrigere mulige tannstillingsfeil tidlig, kan man redusere behovet for mer omfattende behandling senere.
 • Skånsom behandling: Platene er designet for å være så komfortable som mulig, noe som gjør dem til et ideelt valg for yngre pasienter.
 • Tilpasset behandling: Hver plate er skreddersydd for å møte individuelle behov, noe som sikrer effekt og komfort.

Kostnader og refusjon

Det meste av kjeveortopedisk behandling ved Tannlegesenteret i Oslo utføres med støtte fra HELFO. Det vil si at man betaler kun en egenandel selv. For estetisk motivert behandling kan andre regler gjelde. Tannlegesenteret utformer da et detaljert kostnadsoverslag før behandlingen starter. Besøk gjerne HELFO (link) sine sider for ytterligere informasjon om refusjon ved kjeveortopedisk behandling.

Kontakt Tannlegesenteret i Oslo for en konsultasjon

Vi har et team av erfarne kjeveortopeder som er forpliktet til å levere skreddersydde løsninger. Enten du ønsker en klassisk eller mer diskré tannreguleringsløsning, oppfordrer vi deg til å ta det første steget mot et livslangt strålende smil. Kontakt oss i dag, og oppdag hvordan ulike alternativer innen moderne kjeveortopedi kan forandre ditt liv.