Periodontitt 

Periodontitt, ofte kjent som tannkjøttbetennelse, er en alvorlig tannkjøttsykdom som, hvis den forblir ubehandlet, kan føre til tannfall. Periodontitt påvirker vevet som støtter tennene dine. Tilstanden kjennetegnes av betennelse og infeksjon i tannkjøttet som gradvis ødelegger de støttende strukturene, inkludert kjevebeinet. 

Årsaker til periodontitt 

Hovedårsaken til periodontitt er oppbygging av plakk. Plakk er en klebrig, fargeløs biofilm av bakterier som kontinuerlig dannes på tennene. Hvis plakket ikke fjernes gjennom regelmessig børsting og bruk av tanntråd, kan det herde til tannstein, som ytterligere forverrer betennelsen i tannkjøttet. 

Symptomer på periodontitt 

  • Blødende tannkjøtt: Ofte det første tegnet, spesielt under tannbørsting. 
  • Hovnet og rødt tannkjøtt: Tannkjøttet kan bli ømt og betent. 
  • Dårlig ånde: Forårsaket av bakteriene i plakk og tannstein. 
  • Tannkjøttslommer: Dypere lommer mellom tannkjøtt og tenner er et tegn på avansert sykdom. 

Konsekvenser av å ikke behandle periodontitt 

Hvis du ikke behandler periodontitt, kan det føre til irreversibel skade på tannkjøttet, benstap og til slutt tannfall. Det kan også øke risikoen for hjerte- og karsykdommer samt diabetes. 

Gingivitt og periodontitt 

Gingivitt er det tidligere stadiet og kjennetegnes av betennelse i tannkjøttet. Symptomer inkluderer ofte rødt, hovent tannkjøtt som blør lett ved børsting eller bruk av tanntråd. Heldigvis er gingivitt reversibelt med nøye munnhygiene og profesjonell tannpleie. Hvis gingivitt ikke behandles, kan det utvikle seg til periodontitt, som er det mer alvorlige tilfellet der betennelse og infeksjon sprer seg til benet og støttevevet som holder tennene på plass. Periodontitt krever omfattende behandling for å håndtere og kontrollere sykdomsprosessen og forsøke å redde de berørte tennene. 

Behandle tannkjøttbetennelse steg-for-steg 

  • Diagnose: Tannlegen eller tannpleieren tar røntgenbilder for å vurdere omfanget av benstap rundt tennene. Deretter måles dybden på tannkjøttslommene rundt tennene. Blødning i tannkjøttet og lommer som er 4 mm eller dypere indikerer betennelse/sykdom. Eventuell mobilitet i tennene dokumenteres, som er et tegn på sykdom. 
  • Profesjonell rengjøring: Tannpleieren fjerner bakterier og tannstein fra tannkjøttlommene. Denne rengjøringen er avgjørende siden tanntråd og tannbørste ikke kan nå de dype lommene. 
  • Oppfølging og evaluering: Etter den innledende rengjøringen gjøres oppfølgninger for å vurdere tannkjøttets respons på behandlingen og for å sikre at helingsprosessen går som den skal. 
  • Kirurgisk behandling ved behov: For pasienter med veldig dype tannkjøttlommer, omkring 10 mm, kan en operasjon være nødvendig. Dette involverer at tannkjøttet forsiktig løftes opp for å gi bedre tilgang til de berørte områdene. I noen tilfeller legges ben-erstatningsmateriale til for å erstatte det store benstapet og fremme bedre heling. Etter operasjonen er pasientens motivasjon og evne til å opprettholde god munnhygiene avgjørende for en vellykket helingsprosess. 

Egenvård 

Det er viktig å understreke at selv om profesjonell tannpleie er avgjørende for å håndtere tannkjøttbetennelse, spiller pasientens egen daglige munnvård en nøkkelrolle i både forebygging og behandlingsprosessen. Regelmessig børsting, bruk av tanntråd og regelmessige besøk hos tannlegen er avgjørende for å opprettholde resultatet av behandlingen og forhindre fremtidig tannkjøttbetennelse. 

Behandle periodontitt hos Tannlegesenteret på Tåsen

For å beskytte din munnhelse er det viktig å handle ved de første tegnene på tannkjøttsykdom. Ved å opprettholde god munnhygiene og søke profesjonell hjelp når det er nødvendig, kan du forhindre de alvorlige konsekvensene av periodontitt. Bestill en time hos oss for behandling av tannkjøttbetennelse. Din munnhelse er vår prioritet, og vi er her for å hjelpe deg med å opprettholde et sunt smil.