Overbitt

Et overbitt oppstår når de øvre fortennene overlapper de nedre fortennene mer enn det som anses som normalt. Overbitt påvirker sjelden bittfunksjonen, men kan likevel medføre psykososiale bekymringer. Hvis du ønsker å korrigere ditt overbitt, kan du gjøre det med hjelp av tannregulering. 

Hva er et overbitt? 

Selv om mange med overbitt ikke merker noen større problemer med hvordan deres tenner fungerer, kan det føre til både funksjonelle og psykososiale utfordringer for den som er berørt: 

  • Overbitt gir sjelden symptomer: Overbitt fører vanligvis ikke til noen direkte fysiske symptomer. Pasienter med overbitt kan ha en helt normal bittfunksjon uten noen åpenbare bekymringer relatert til deres tannstilling. 
  • Kan øke traumerisikoen: Et markert overbitt kan øke risikoen for skader på fortennene, spesielt ved fall eller slag mot munnen. Denne økte risikoen skyldes at de fremre tennenes posisjon gjør dem mer utsatt for direkte traumer. 
  • Leppeproblemer: Ved større overbitt kan det være vanskelig for leppene å møtes naturlig, noe som kan påvirke tale og evnen til å lukke munnen helt. Til tross for dette har de fleste med overbitt en normal bittfunksjon og opplever ikke større vanskeligheter med å tygge eller spise. 
  • Psykososiale bekymringer: Overbitt kan forårsake psykososiale problemer, hovedsakelig på grunn av estetiske bekymringer. Pasienter kan føle seg selvbevisste om sitt utseende, noe som kan påvirke deres selvtillit og sosiale interaksjoner negativt. 

Hva kan man gjøre med et overbitt? 

Behandlingen av overbitt avhenger av dets alvorlighetsgrad og kan inkludere alt fra tannregulering til mer avanserte ortodontiske prosedyrer. For mindre overbitt kan enkle tannjusteringsmetoder være tilstrekkelige. I mer komplekse tilfeller kan det være nødvendig med en kombinasjon av tannregulering og kirurgi for å korrigere bittet effektivt. Det er viktig å konsultere en tannhelsespesialist for å få en nøyaktig diagnose og behandlingsplan. 

Når skal man behandle et overbitt? 

Tidspunktet for behandling og hvor stort overbittet skal være for å kreve behandling varierer fra person til person. Generelt anbefales det å korrigere overbitt så tidlig som mulig, spesielt hos barn og ungdommer siden deres kjever fortsatt er i utvikling. En spesialist kan vurdere størrelsen på overbittet og basert på dette anbefale det mest passende tidspunktet for behandling. Å ikke behandle et overbitt kan føre til langsiktige problemer som kjeveproblemer, og i ekstreme tilfeller vanskeligheter med tale og tygging. 

Invisalign for å korrigere overbitt 

En av de mest moderne og minst inngripende behandlingsmetodene for overbitt er Invisalign. Denne metoden bruker en serie nesten usynlige og avtakbare aligners som gradvis retter opp tennene. Invisalign er spesielt populært blant voksne og ungdommer fordi det er en diskret behandlingsform som kan korrigere selv mer komplekse tilfeller av overbitt. Under en konsultasjon kan en tannhelsespesialist vurdere om Invisalign er egnet for ditt spesifikke tilfelle. 

Tannregulering hos Tannlegesenteret

Hos Tannlegesenteret er vi stolte av å kunne tilby tannregulering i form av Invisalign som en behandlingsmetode for overbitt. Vårt team av erfarne tannhelsespesialister jobber tett med hver pasient for å utforme en personlig behandlingsplan som adresserer dine spesifikke behov. Uansett om ditt overbitt er lite eller stort, kan vi hjelpe deg med å oppnå et sunnere og mer harmonisk smil. 

Med Invisalign kan du fortsette med dine daglige aktiviteter uten de begrensningene som ofte følger med tradisjonelle tannreguleringer. Denne behandlingsmetoden tilbyr en balanse mellom effektivitet og diskresjon, og gir deg muligheten til å forbedre ditt smil uten at det går ut over din livsstil. 

Hvis du er nysgjerrig på Invisalign eller andre tannreguleringsmetoder for å korrigere overbitt, inviterer vi deg til å ta kontakt med oss på Tannlegesenteret. Vi er her for å veilede deg gjennom behandlingsalternativene og hjelpe deg på veien mot et smil du kan være stolt av. Din tannhelse og ditt velvære er vår prioritet, og vi ser frem til å støtte deg gjennom din tannreguleringsreise.